miercuri, 30 aprilie 2008

Televiziunile se bat azi pe Cupa UEFA

6 televiziuni romanesti, TVR, ProTV (sport.ro), Antena 1 (Arenna), Realitatea TV (Telesport) si Kanal D, depun azi oferta pentru drepturile tv ale Cupei UEFA, incepind cu sezonul 2009-2010. Miza e foarte mare, pentru ca Romania are sanse sa joace cu 5 echipe in aceasta competitie reformata dupa modelul Champions League. Colegii mei de la gsp, Adrian popa si Cristi Scutariu, au evaluat oferta cu care se va cistiga la 25 de milioane de euro.

E cea de-a treia si cea mai serioasa incercare din ultimii ani de salvare a Cupei UEFA. Marketingul ei a fost preluat de TEAM, partener UEFA pentru Liga, si care acum deruleaza Cupa UEFA doar din sferturi.

Practic, din sezonul 2009-2010, Cupa UEFA va consta intr-un sistem de 12 grupe a cite 4 echipe (Liga are 8 x4). Ea este extrem de tentanta pentru canalele din Romania pentru ca, dupa cum stau calculele punctajelor europene adunate de cluburi, din vara lui 2010 cluburile noastre vor fi repartizate astfel:

1. Doar campioana merge direct in grupele Champions League.
2. Echipa de pe locul doi va juca doua tururi preliminare pentru Champions League. Daca e eliminata, probabilitate mare!!!, poate merge in grupele Cupei UEFA. (Calculul e mai complex, va fi publicat miine in editia tiparita a Gazetei).
3. Cistigatoarea Cupei Timisoreana si echipa de pe locul trei vor juca un singur tur preliminar pentru a intra in grupele Cupei UEFA.
4. Echipa de pe locul 4 va juca doua tururi preliminare pentru a intra in grupele UEFA.
5. Echipa de pe locul 5 va juca trei tururi preliminare pentru a intra in grupele UEFA.

Noul sistem va asigura multe meciuri ale echipelor noastre in Cupa UEFA, fata de situatia actuala de aici interesul major al televiziunilor, in special al celor care nu au cistigat Liga 1 sau Liga Campionilor.

gsp.ro

Niciun comentariu: